Utsikten fra Krossobanen er eventyrlig - Utendørsparadiset - Nettsteder - visitrjukan
Hopp til hovedinnholdet
Krossobanen foto: Ian Brodie

Utsikten fra Krossobanen er eventyrlig

"

- Vi har den beste utsikten til Gaustatoppen 

"

Georgina Kuti på Kafé Krossobanen er ikke i tvil. Selv om det 1883 meter høye fjellet er flott fra alle kanter, er hun sikker i sin sak. Rune Børjesson er daglig leder på Krossobanen, og sier at Krossobanen og Gvepseborg syder av aktivitet året rundt. På sommeren er det stor trafikk av syklister, fotturister og gjester som besøker Rjukan Klatrepark, men allikevel oppleves det ikke som hektisk

-        Folk som ikke har vært her før, reagerer nesten med åndelig nytelser når de ser utsikten, sier han.

For åpningstider og priser, se www.krossobanen.no

Medaljeost fra Tinn

Gvepseborg er Krossobanens øvre stasjon. På kafeen serverer Georgina en hamburger med kjøtt fra skotsk høylandsfe fra Tinn med navn etter høyden over havet - Burger 886.

På vaffelen kan du få ekte brun geitost fra Stordalen gardsbruk, og den ble nylig nummer to i verdensmesterskapet i ost. I kyllingsalaten får du hvit Gaustaost av geit fra det samme gårdsbruket.

På kalde dager selger Georgina mye suppe, og hva slags suppe hun lager, er avhengig av hvilke ingredienser hun har tilgjengelig.

-        Jeg er ikke gjerrig med ingrediensene, lover hun, og garanterer at du skal bli god og mett og varm.

Det er tilfeldigheter som førte henne til Rjukan og Telemark i første omgang, og etter en stund borte fra kafeen på Gvepseborg, er hun nå tilbake.

-        Jeg jobber på akkurat samme måte, med det samme hjertet for stedet.

Slaktet gris

Georgina er 40 år gammel, og bor på Rjukan.  I 2015 drev hun det som da het Gvepseborg Café, men nå er hun ansatt av Krossobanen, som har tatt over driften.

I hjembyen Dunaföldvar i Ungarn, sydde hun ungarske folkedrakter.

-        Egentlig er jeg skredder.

Som bondedatter fikk hun tidlig prøve seg på gården. Åtte år gammel slaktet hun kylling, og som 13-åring slaktet hun gris. Faren inngikk et veddemål med andre bønder i byen om at datteren kunne klare å slakte en gris, og han vant veddemålet.

-        Jeg kunne jo ikke gjøre pappa flau, forteller hun.

I mars 2011 pakket hun sekken og flyttet til Norge. Hun hadde jobbet i reiselivsbransjen i Ungarn, og fikk jobb som stuepike på Gaustablikk Høyfjellshotell.

-        Jeg vaska rom og doer.

Georgina hadde alltid vært nysgjerrig på hva Skandinavia hadde å by på, og var glad da hun kunne flytte til Norge og Rjukan. Det var der hun fikk jobb, og hadde hun fått jobb et annet sted i Skandinavia, hadde hun ikke vært på Krossobanen i dag,

"Tyttebæret" og "Blåbæret"

Fra nedre stasjon på 403 meter over havet til øvre stasjon på Gvepseborg, 886 meter over havet, tar det fire minutter og 52 sekunder i enten «Tyttebæret» eller «Blåbæret». Krossobanens røde og blå vogn fikk tidlig disse kallenavnene. Det var Norsk Hydro som bygde Nord-Europas første taubane i 1928. Banen var en gave fra selskapet til Rjukans innbyggere, for at de skulle komme seg opp i sola i vinterhalvåret når sola er borte fra dalbunnen. Snakk om århundrets HMS tiltak! For Georgina gjør det ingenting at sola er borte fra Rjukan i vinterhalvåret.

-        Man kan reise på fjellet om man ønsker påfyll av sol. Jeg har selv valgt å bo på Rjukan, og tåler det godt. Jeg trives veldig bra på Rjukan.

Porten til rike opplevelser på Hardangervidda

Året rundt er Krossobanen porten til store og små naturopplevelser på Hardangevidda. Den Norske Turistforeningens hytter Helberghytta og Kalhovd er spennende mål for turen for alle generasjoner, og rutene er merket både sommer som vinter.

Flere og flere velger sykkelen når de skal på tur på fjellet. Fra Gvepseborg til Kalhovd er det 30 kilometer å sykle på god grusvei, og Børjesson merker på mønsteret blant de reisende at mange velger dette.

-        I 2018 fraktet Krossobanen 4.500 sykler. Det viser hvor attraktivt det er, sier Rune Børjesson.

Sykkel på Hardangervidda

visitRjukan selger flere varianter av sykkelpakker på Hardangervidda. I pakkene er alt inkludert, det eneste du trenger er sykkel og eget skift. 

Sykkelpakker

Sykkelturen er kåret til en av landets fineste sykkelruter, og hver sommer arrangeres sykkelrittet Helterittet av TelemarkHelten, og store deler av rittet går mellom Gvepseborg og Kalhovd i storslått fjellterreng.

"

   I 2018 fraktet Krossobanen 4.500 sykler. Det viser hvor attraktivt det er.

"

Fra og med sommeren 2019 skal de begynne å selge matpakker til fjellfolket på kafeen. Georgina har selv syklet hele veien fra Gvepseborg til Kalhovd, ned til Atrå langs Tinnsjøen og inn til Rjukan.

-        Den er best på høsten med alle de fine fargene.

Ake Norges lengste akebakke

Om du ikke vil gå eller sykle, finnes det andre muligheter for en aktiv dag på fjellet. På vinteren er det spesielt én ting Georgina anbefaler alle som kommer. Det er å ake ned Ryes vei under Krossobanen. Det går fort, og det er spennende for alle små og store, og det er faktisk en av Norges lengste akebakker, totalt 4 kilometer. 

-        Det er en stor opplevelse, sier hun, og legger til at det akes på eget ansvar.

Når du tar banen opp, kan du gjerne sende noen tanker til tungtvannssabotørene. Da de skulle unnslippe etter å ha sprengt tungtvannsanlegget på Vemork, gikk de i dyp snø med tung oppakning opp ryes vei, før de forsvant inn på fjellet til nye oppgaver i motstanden mot de nazistiske okkupantene. 

Klatrepark med rå utsikt

I det siste tilskuddet av opplevelser knyttet til Krossobanen, Rjukan Klatrepark, kan du blant annet boltre deg i en egen sabotørløype. I klatreparken opplever du både mestring, glede, spenning og sosialt samspill uavhengig hvilken erfaring du har.

"

-        Jeg mener dette er den klatreparken i Norge med den råeste utsikten.

"

Georgina har ikke prøvd den selv, men til sommeren skal hun prøve løypene.

Ei som bruker Ryes vei mye, er Rjukan-kvinnen Malin Victoria Bråthen. Hun både går og løper opp sikk-sakk-veien under Krossobanen for å trene.

-        Tinn er vakkert til tross for skygge og lite D-vitaminer. Det gjelder å finne nok motivasjon til å klatre opp bratte bakker før sola går ned. Fortjenesten er varme både for kropp og sjel, når man får denne utsikten, sier hun.

Komme hjem

Krossobanen er til for å nytes. Det å ta turen opp for å se utsikten, er en stor opplevelse i seg selv.

-        Det er helt fantastiske solnedganger her. Den er annerledes fra dag til dag, rett og slett magisk, garanterer Georgina.

Krossobanen er ikke åpne hele kvelden, så et alternativ for å få med deg den magiske solnedgangen, er å ta den siste banen opp, og gå Ryes vei ned.

For Rune er det viktig at du skal kjenne på følelsen av å komme hjem.

-        Her skal det være lov til å gå sakte.

 

Rune Børjesson, daglig leder i Krossobanen

 Fakta om Krossobanen 

  • Bygget i 1928 som en gave til Rjukans befolkning
  • Åpen hver dag hele året
  • Startpunkt for turer på Hardangervidda
  • Tar i underkant av 5 minutter en vei
  • Banen har plass til sykler, akebrett og annet gods

Billetter

Billetter til Krossobanen kan kjøpes her. 

 

 Pakker med Krossobanen 

 

 Artikkelen er fra vinteren 2018. I ettertid har Krossobanen endret daglig leder, og kafeen endret navn til Krosso Fjellstue, samt har ny driver. 

 

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.