Veien via Tinnbygdene - Rjukan - Nettsteder - visitrjukan
Hopp til hovedinnholdet
Vakre Tinnsjøen

Veien via Tinnbygdene

I perioden 1.juni -1.august vil FV37 Tinnsjøveien være stengt pga vedlikeholdsarbeid.

Vi anbefaler derfor turen via våre flotte Tinnbygder.

For informasjon om Tinnsjøveien

Se her: https://www.vtfk.no/meny/tjenester/samferdsel/veiprosjekter/fv.-37-tinnsjotunnelene/

"

Følger du FV364 opplever du mer av Tinn enn du ville gjort langs FV 37.

"

Hovin

Hovin er første bygdesamfunnet du kommer til langs fv 364 inn i Tinn Kommune. Bygda er geografisk plassert helt øst i kommunen og har Viken fylke som nærmeste nabo.

Like etter du har passert grensen til Tinn kommune, kommer du til Blefjell camping og Sandvatn området. Sandvatn er kjent for å ha varmt badevann hele sommer-halvåret, og i nordenden av vannet finner du kommunens flotteste badestrand.

I området her finner du også flere fine sykkelturer. Blant annet Holmevatn rundt og Sandvatn rundt.

Kamerina Kulturverksted

I en gammel nedlagt skolebygning ligger Kamerina Kulturverksted. Knut og Signe lever av kultur. Signe er billedkunstner og har egen utstilling i skolestua. Knut er musiker og produsent og har eget lydstudio i Gamle Fosso skole.

Matkroken

Midt i bygda ligger butikk, skole og samfunnshus. Her er det også en automatstasjon for drivstoff. Hoværinger er stolte av ”Matkroken” som nærbutikken heter. Her får du kjøpt det meste og enda litt til.

Fjellblikk kafe og camping

Hovin har også sitt eget lille vershus. På toppen av ”Saurobakken” ligger Fjellblikk kafe og camping. Her har de alle rettigheter og mulighet for overnatting i koselige campinghytter.

Espeset Bru

Espeset bru er et historisk sted i Tinn kommune. Her var det harde kamper mellom tyske invasjonsstyrker og norske soldater i aprildagene 1940. Brua ble sprengt av nordmennene, men etter noen dager med kamphandlinger trakk norske styrker seg tilbake og kapitulerte. Den offisielle kapitulasjonen av Rjukan fant også sted ved denne broen, og med det hele Øst-Norge. Det er satt opp et minnesmerke og rasteplass ved brua

Gjuvhovda

En av Tinns mest populære fottur for tiden er turen til Gjuvhovda. Dette er en kort og familievennlig tur og som byr på helt utrolig utsikt når du kommer til toppen.

Start punktet går fra Gjuvsjå.

 

Når du kommer med bil over den vakre Hovinheia, får du først øye på Austbygde ved ”Utsikten” der nedkjøringen fra fjellet starter.

Tinn Austbygd

Planlegg et stopp i Tinn Austbygd. Her får du en sjelden opplevelse når det gjelder utsikt og vakkert kulturlandskap.

I sentrum av Tinn Austbygd finnes interiør- og malebutikk, Kiwi dagligvare, bank samt lokalt bakeri. 

Hos det lokale bakeriet, Austbygde bakeri kan deilige kaker og en matbit nytes. Fra verandaen kan du følge med på Tinnsjørøya i elven nedenfor, eller kanskje en elvepadler kommer susende forbi.

Amfiet kan du ikke unngå å få øye på i sentrum. Sitt ned en varm sommerdag med en is eller avis og nyt stunden og få med deg folkelivet.

Sandviken Camping

Sandviken Camping ligger som hjertet i bygda. Her finner du badestrand og kafe som også er tilgjengelig for ikke-boende gjester. I tillegg byr Sandviken Camping på saunatønne, glamping telt og mange aktiviteter som minigolf, kano – og kajakkutleie. Her er det aktiviteter for liten og stor. Kanskje vil du aller helst bare sitte på brygga og nyte den uendelige utsikten over Tinnsjøen og fjellene rundt.

Foto: Fotograf Jacobsen

Tinn Austbygd slynger seg langs den buldrende Austbygdåe oppover mot Tessungdalen. Elven er verna og her finnes historiske fløtningsminner, gamle sagbruk, jettegryter og flotte badeplasser ved blankskurte berg.

Øyan Turområde

Øyan turområdet er en opplevelsessti i sentrum, hvor du finner bålplasser, amfibiedam og andre kulturelle og biologiske innslag. Det er en morsom tur med barn; la de balansere på ormen som slynger seg ca 20 meter i terrenget…

Håvardsrud Seterliv

På vei nordover kan du ta av mot Skirvedalen og her vil du etter kort tid finne den idylliske seteren Håvardsrud seterliv. Hos Håvardsrud kan du få med deg andeegg i ruge-maskinen, griser som slafser, kyr som stikk av og ikke minst salg av lokale retter.

Foto: Fotograf Jacobsen. På Håvardsrud Seterliv i Skirvedalen kan barna kose seg med alle dyrene, mens mor og far kan nyte et godt tradisjonsrikt måltid.

På Håvardsrud Seterliv i Skirvedalen kan barna kose seg med alle dyrene, mens mor og far kan nyte et godt tradisjonsrikt måltid.

Lure Kulturminneområde

Ca 6 km fra sentrum nordover dalen ligger Lure og byr på tursti og historiske severdigheter. Lurefossen i majestetisk fall med naturlige helleplatåer nedover fjellsiden, er et spektakulært skue fra brua i kulturminneområdet.

Atrå—bygda med tre dalføre og et sentrum

Atrå ligger langs RV 364 og Tinnsjøen. Bygda er geografisk plassert midt i Tinn. Her finner du idrettsanlegg som lysløype, fotballbanen, idrettshall og svømmehall. Handelslaget m/Spar butikk er en viktig møteplass for unge og gamle i bygdene.

Det bor i underkant av 650 mennesker i Atrå, som består av tre dalføre og et sentrumsområde. Dalførene Hushovdalen, Gjøystdalen og Gausetdalen. Sist nevnte når helt opp til Hardanger-vidda og den betjente turisthytta Kalhovd. Dette er en spektakulær innfallsport for både ski,- sykkel,- og fotturister. Om sommeren kan du kjøre bil opp til en av innsjøene Kalhovdfjorden og Mårvatn, og/eller videre over til Gvepseborg.

Sandvenområdet

Dersom du tar av Rv 364 ved ungdomsskolen ned mot Tinn Håndverkssenter og kjører nesten ned til Tinnsjøen, kommer du til Sandven. Dette er en flott friluftsplass som også er Tinn Kommunes tilrettelagte område for bl.a. funksjons-hemmede. Her er det mange turstier, badeplasser og fiskeplasser.

Tinn Håndverkssenter

Tinn Håndverkssenter er en samlingsplass for lokale håndverkere og et utslags-sted for lokal kunst og håndverk. Åpent om sommeren for publikum.

Røyslandsbergo

Fra Rv 364, i sentrum av Atrå, er det skiltet mot Atrå Kirke og Røyslandsbergo. Dalen inn heter Gjøystdalen etter elven Gjøyst. Røyslandsbergo er blank-skurte berg som mange benytter som bade og samlingssted om sommeren.

Tinnløypa

Tinnløypa er en langrenns-trasse fra Gvepseborg til Atrå. Hele veien ser du Gaustatoppen i ulike positurer. Om sommeren kan deler benyttes som sykkel trasse.

Atrå Handelslag

Butikken som hele bygda ”eier” og har alt. Denne er verdt et besøk og du finner den mellom Atrå sentrum og grenda Maarem.

Fjellveien Fv 651 gjennom Tuddal og ”over” Gaustatoppen. 

Når du kjører E134 fra Notodden eller Seljord og kom-mer til Sauland tar du av i Sauland sentrum mot Tuddal. Dette er korteste rute for de som ønsker å avlegge Gaustatoppen og Gausta et besøk. Denne veien til Rjukan er også for de som vil oppleve tradisjoner, vakker natur - og kulturlandskap.

Etter ca tjue minutter kommer du til kulturbygda Tuddal (400 m.o.h) med ca 350 fastboende, 1500 hytter, 3 campingplasser, butikker, kafeer, bensinstasjon, hotell, bygdetun, gallerier og kirke. Bygda ligg idyllisk til ved Bjårvatn.

Hogstul Hytter

Rett etter Røde Kors huset i Tuddal, tar du av til venstre mot Hogstul hytter. Her kan du bo i moderne hytter eller gamle tradisjonshus. Flott turterreng, bade- og fiskemuligheter. Båter og kanoer for utlån.

Tuddal Høyfjellshotell

På veien fra Tuddal mot Gaustatoppen ligger Tuddal Høyfjellshotell. Dette er et gammelt ærverdige hotell i sveitserstil fra 1895. Med kafé i Gildehallen, restaurant, bakeri med utsalg, flott turområde og fiske. Kjent for sitt særpreg og store kokkekunst – må oppleves!

Bondal

Innerst i Tuddal ligg eventyrbygda Bondal. Når du kommer hit er det som å komme rett inn i et av Asbjørnsen og Moes folkeeventyr.

Her finner du blant annet Bondal snekkerverksted, hvor det produseres Telemarksmøbler og interiør av lokale snekkertradisjoner.

Stavsro kafé

Ligger ved parkeringsplassen der turstien til Gaustatoppen starter. Servering av god hjemmelaget varm og kald mat. Åpent i sommer-halvåret.

Gaustatoppen/Gaustabanen

Gaustatoppen regnes som Norges vakreste fjell. På en klarværsdag kan du se over 1/6 av Norge. Inne i selve Gautatoppen, går Gaustabanen.

Gausta

På Gausta finner du overnatting i alle sjangre. Om du ønsker store luksus hytter/leiligheter eller små og enkle hytter, hotell eller vandrehjem, så finner du dette her. Her kan du også prøve fiskelykken, ta et bad, spille tennis, minigolf eller leie tråbåter. Gode vandremuligheter til bl.a. Ørnenipa, Torreskyrkja med flere.

Foto: 

Fotograf Jacobsen, Trond Stegarud og Nancy Bundt. 

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.