Rjukan - byen uten kjøpesenter - Kultur - Nettsteder - visitrjukan
Hopp til hovedinnholdet

Rjukan - byen uten kjøpesenter

Med bruktbutikker, Norges beste garnbutikk, gullsmed og en kiosk uten varer byr Rjukan på en annerledes shopping-runde. 

Du finner ikke noe kjøpesenter eller Hennes & Mauritz på Rjukan, men derimot flere nisjebutikker.

En ting er sikkert: På Rjukan kan du få tak i ting og tang du ikke får tak i noen andre steder. Og er du ikke på utkikk etter noe spesielt, er det verdt å dra innom likevel - om enn bare for å titte. 

5 gode tips til shopping-runden både i og rundt Rjukan: 

1. Bruktbutikken "Plaster"

På Rjukan har det poppet opp flere spennende bruktbutikker, som spesialiserer seg på alt i fra vintaqe-klær til gammelt gårdsutstyr. 

Stikk for eksempel innom Martin Andersen og bruktbutikken "Plaster" ved Rjukan torg. Her kryr det av både gammelt og nytt. Du kan gjøre et virkelig dypdykk i alt fra klær, glass og porselen til blader, bøker, duker og møbler. 

Shopping brukt 2 Benjamin A. Ward

Føler du deg "uglesett"? I bruktbutikken "Plaster" får du en personlig service du trolig ikke har opplevd før. 

Morsomme rabatter

- Vi gir også mange forskjellige rabatter. Vi har operert med alt i fra hinke-rabatt og synge-rabatt til gjespe-rabatt. Du kan også gjerne finne på en rabatt selv om du vil, så er sjansen stor for at du får litt rabatt på det du handler her, flirer innehaver av butikken Martin Andersen. 

"

Vi har operert med alt i fra hinke-rabatt og synge-rabatt til gjespe-rabatt. Du kan også gjerne finne på en rabatt selv om du vil. 

"

2. Gullsmed Sando

Gullsmed Sando på Rjukan foto Benjamin A. Ward

Det glitrer og gnistrer hos Gullsmed Sando, som har sitt eget lille gullsmedverksted på "bakrommet" i butikken. 

I Rjukans hovedgate Sam Eydesgate finner du Gullsmed Sando, en familiedrevet butikk som har holdt stand i over 100 (!) år, og som med det er Rjukans eldste bedrift. 

Gullsmed Sando spesialiserer seg på bunadssølv og kan reparere det meste som tilhører bunader - i tillegg til å drive Norges største nettbutikk for bunadssølv. 

Gullsmed Sando på Rjukan 2 foto Benjamin A. Ward

Gullsmedmester Jørgen Sando merker økende interesse for bunadssølv verden over: - nylig var jeg faktisk på bunadssølvturné rundt om i USA, forteller Sando og ler. 

Det betyr ikke at det kun er bunadssølv du får tak i hos Sando, som også byr på klokker og smykker i alle prisklasser. 

- Vi har kunder fra hele verden. Jeg har en familie i Australia, som nesten har blitt fast kunde hos oss: til dem har jeg spesiallaget en gullring med en ulv på. Den skal nedarves i fremtidige generasjoner, fra far til sønn, forteller Sando. 

3. Kallekiosken - kiosken uten varer

Kallekiosken foto Benjamin A. Ward

Når du kjører inn mot Rjukan vil du kanskje få øye på en grønn, liten kiosk langs veikanten. Dette er Rjukans lille perle "Kallekiosken", som drives av Runar Bråthen. 

Kiosken hvor du ikke kan kjøpe noe som helst

Denne kiosken er ekstra spesiell, for her kan du ikke kjøpe noe som helst! "Kallekiosken" er rett og slett et lite retro-musuem, fylt av alskens varer fra kioskens gullalder. 

Kallekiosken 2 web foto Benjamin A. Ward

- Mange av oss husker godt hvordan det var å handle i den lokale kiosken: løpende med et kronestykke eller en tier i hånda, før man kunne lene seg over disken og sikre seg et kremmerhus fylt med drops eller lakris, eller et tegneserieblad. Den følelsen gjenskaper vi her, forteller Rune Bråthen, som driver Kallekiosken.

Men selv om du ikke kan kjøpe noe i Kallekiosken, betyr ikke det at du går tomhendt hjem; fra denne kiosken får du garantert med deg mange gode minner om en svunnen tid - alt ifra Cola - flaskene du drakk av som barn til Donald - bladene du hadde under senga. 

Definitivt verdt å stikke innom!

4. Norges beste garnbutikk

Mina Kristine Dahle Listaul startet med sin hobby scrapbooking i en liten lekestue ute i hagen.

Bestillinger tok seg opp, og etter noen år åpnet hun dørene til sin egen butikk "Mina's kreative hjørne" i sentrum. Og kreativ, er rette ordet for Mina. Hun produserer håndlagde sjokoladekort, minneesker, oppskriftsbøker, og bare fantasien setter grenser for hva denne jenta lager på bestilling for kundene sine. 

Men hun trengte flere bein å stå på, det var ikke nok med hennes håndlagde kort og gaver.

Dermed ble det garn, men Mina kunne ikke strikke. Hvordan drive en garnbutikk uten å strikke selv? Vel, da må man lære seg det da, tenkte Mina.

Kort tid etter stod hun blid og fornøyd bak kassen i sin egenstrikkede ullgenser.

I dag er hun en reser med strikkpinnene, og butikken hennes er av magasinet Familien kåret til intet mindre enn Norges beste garnbutikk!!

- Å drive butikk på Rjukan er hardt arbeid, men jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Og så lenge jeg kan, vil jeg selge garn igjennom mennesker. Nettbutikkene tar dessverre altfor mye over. Vil man ha butikker i morgen, så må man bruke dem i dag, sier Mina med et lurt smil. 

"

Vil man ha butikker i morgen, så må man bruke dem i dag.

"

5. Eldhuset i Tinn Austbygd

Eldhuset foto Benjamin A. Ward

I butikken "Eldhuset" får du tak i gode og rene produkter fra Holli Mølle, Helios, Iris Hantverk, Tora og flere andre. 

30 minutter utenfor Rjukan driver en familie på fire et vedfyrt bakeri og pizzeria - og det i et lite eldhus på tunet. Og når du stikker innom for å teste den deilige pizzaen, brødene eller kanelbollene, bør du ta en titt bak inngangsdøra: 

Her er det nemlig en hylle fylt med italienske og økologiske godsaker. Plukk for eksempel med deg pizzamel, en deilig matolje, linprodukter, bakeutstyr eller lavendelsåpe. 

De har også et kjøleskap fylt med spennende juice og brus, og det er bare å spørre om anbefalinger. 

For flere shoppingmuligheter på Rjukan, se her

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.